Hoe vaak wordt u uitgenodigd?

uinodigingMeestal vinden mensen contact met andere mensen leuk. Reden dat mensen elkaar uitnodigen om samen wat te ondernemen of aan deel te nemen. Samen plezier hebben of samen iets bereiken, is het doel van het samenzijn. Door de interactie leert men elkaar beter kennen en het helpt u ook om meer empathisch te zijn. U verbreedt uw algemene ontwikkeling. Doordat u interesse in de ander toont, krijgt u ook aandacht van de ander terug.

Wat als u niet of nauwelijks wordt uitgenodigd? Ga voor uzelf dan na wat hiervan de oorzaak kan zijn. Is het omdat u weinig mensen kent? Is het omdat u vaker nee dan ja zegt? Is het omdat u anderen niet terug uitnodigt? Is het omdat u andere interesses heeft die niet aansluiten? Is het omdat u denkt dat er toch wel niets aan zal zijn? Is het omdat u denkt dat de ander niet op u zit te wachten? Is het omdat u denkt niets interessants te kunnen vertellen? Is het omdat u werktijden heeft die niet aansluiten bij de activiteiten? Is het omdat u geen zin heeft in contact met anderen?

Elke reden kan legitiem voor u zijn. U bent niet verplicht om uitnodigingen te accepteren. Maar iedere keuze die u maakt, heeft ook een consequentie. Als u weinig mensen kent, kan ingaan op uitnodigingen u juist helpen om meer mensen te leren kennen. Als u steeds maar nee blijft zeggen zullen mensen u op een gegeven moment niet meer vragen omdat u in hun ogen voorspelbaar gedrag vertoont en hierdoor kunt u de kans missen om net die ene bijeenkomst te missen waar u wel graag naar toe had gewild. Als u mensen niet terug uitnodigt, gaan mensen denken dat het altijd maar van één kant komt en dat u niet weet wat delen is.

Als uw interesses niet aansluiten, kunt u op zoek gaan naar mensen met dezelfde interesses als u. Hiervoor kunt u mensen uit uw omgeving om hulp vragen of op internet zoeken. Als u vooraf al denkt dat er toch niets aan de bijeenkomst zal zijn, zal het moeilijk zijn om u tot een andere conclusie te laten komen. U weet van te voren niet of iets aan uw verwachting zal voldoen. Als dit één keer niet zo geweest is, wil dit niet zeggen dat dit ook de volgende keren zo zal zijn. Als u zonder verwachtingen op iets ingaat kunt u een beter en objectiever oordeel vellen zodat het geen sta in de weg wordt voor een volgende keer. Als u steeds tegen uzelf blijft zeggen dat u het toch niet leuk vindt, is het onmogelijk om het wel leuk te gaan vinden.

Als u denkt dat de ander niet op u zit te wachten en u niets interessants te vertellen heeft, is dit uw interpretatie. U ontneemt bij voorbaat al de kans voor de ander, om zelf een oordeel over uw bijdrage te vellen. Wat u als niet belangrijk bestempelt, kan voor de ander wel interessant zijn. Laat de ander zijn oordeel zelf vellen. Wellicht dat u voor verrassingen komt te staan. Als uw werktijden niet aansluiten bij de activiteiten wordt het moeilijker om dit op te lossen als u uw werktijden niet kunt aanpassen. Toch zijn er hier ook wel mogelijkheden te vinden en wellicht kunt u zelf een oproep doen om anderen te vinden die hetzelfde probleem hebben als u.

Als u geen zin heeft in contacten is dat ook prima als u dit niet hindert. Hindert het u wel dan is het zinvol zijn om de oorzaak achter ‘geen zin’ te onderzoeken.

Als u zich hier inschrijft voor onze nieuwsbrief, met tips voor persoonlijke ontwikkeling en relaties, ontvangt u als dank ons gratis e-boek: Tien tips voor een gelukkig huwelijk.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper