Klaas weet niet wat hij wil.

Klaas , een man van 46, woont samen met zijn vrouw Mirjam (43) op een boerderij aan de Vecht. Ze hebben geen kinderen maar heel veel verschillende dieren. Als hobby, want Klaas en Mirjam hebben naast de boerderij allebei een baan. Klaas heeft een volledige baan als medewerker schuldhulp op de afdeling Sociale Zaken bij de gemeente en Mirjam is parttime verkoopster in een boetiek. Klaas en Mirjam kennen elkaar van de lagere school en zijn inmiddels ruim twintig jaar getrouwd. Hun huwelijk is redelijk. Af en toe hebben ze flinke ruzie maar vóór ze gaan slapen, maken ze het weer goed met elkaar.

Door de week verzorgt Mirjam de dieren en in het weekend helpt Klaas mee. Dit deed hij altijd graag maar de laatste tijd vindt hij het minder leuk. Mirjam is steeds vaker op hem aan het vitten. Als hij het zo doet is het niet goed, doet hij het anders, is het ook niet goed. Ook krijgt hij het verwijt dat hij de dingen niet afmaakt en slordig is. Klaas begrijpt er niets van. Klaas vindt ruziemaken niet fijn dus meestal zegt hij niks en probeert het Mirjam naar haar zin te maken.  Klaas wordt ook steeds stiller. Mirjam vindt dat alles per se alles op haar manier moet gebeuren. Vroeger had hij hier niet zo’n moeite mee en liet het maar gelaten over zich heen komen.

Maar nu voelt hij zich niet prettig in de situatie en ligt er ’s nacht soms wakker van. Dan denkt hij ook na over zijn werk, zijn huwelijk, zijn leven en komt dan steeds tot de conclusie dat zijn leven eigenlijk niks voorstelt. Hij heeft geen hoge positie in het werk, hij heeft geen kinderen, veel vrienden heeft hij ook niet en ook zijn huwelijk vindt hij saai. Mirjam en hij gaan nog maar af en toe uit en meestal dan ook alleen naar dingen die Mirjam leuk vindt. Nee, als hij zijn leven overdenkt is het niet bijzonder spannend.

Klaas heeft een advertentie gezien en heeft een afspraak gemaakt. We praten over van alles en nog wat en ik vraag Klaas of weet wat hij met zijn leven wil. Nou, nee. Dat is mijn punt zegt Klaas. Mirjam is een lieve meid, de boerderij en de dieren vindt ik leuk, maar het is steeds hetzelfde. Zo voorspelbaar. Er zit geen uitdaging in. Ik moet er niet aan denken dat ik dit leven nog zo’n veertig jaar moet leven!

Wat zou je dan willen Klaas? Nou, dat is best moeilijk en ik wil vragen of u me daarmee helpen kunt. Ik heb geen idee waar ik moet beginnen en hoe ik er achter kom wat ik nu eigenlijk wil!

We maken verdere afspraken en Klaas krijgt flink wat huiswerk mee. We vragen door, brainstormen, zetten de zaken op rij, werken weerstanden weg en maken een plan van aanpak om zijn nieuwe doelen te bereiken. We houden steeds een vinger aan de pols en na een paar weken zien we Klaas zijn houding veranderen. Hij loopt weer rechtop, maakt grapjes en is vol goede moed. Klaas heeft intussen ook een paar dingen in zijn leven verandert en heeft nu meer tijd voor zichzelf en Mirjam. Na vijf consulten is Klaas er klaar voor om het roer over te nemen en nemen we afscheid van elkaar.