Hoe vaak geeft u een compliment?

compliment gevenHet is altijd leuk om een compliment te krijgen. We groeien ervan, het streelt ons ego. Het geeft ons een goed gevoel. We worden er aardiger van. We presteren beter. Kortom een compliment krijgen doet ons goed! Wat ook leuk is: een compliment geven! Misschien nog wel leuker dan er een te ontvangen!

Aan kleine kinderen, die nog van alles moeten leren, vinden we het heel gewoon, om complimenten te geven als ze iets goed gedaan hebben. We hopen dat ze door het compliment of aanmoediging het gedrag nog vaker zullen gaan vertonen. We belonen ze voor goed gedrag. Heeft u er al eens bij stil gestaan wanneer we zijn opgehouden met complimenten geven?

Veelal is dat rond de leeftijd dat kinderen 16 jaar worden en gaan werken of in de pubertijd zitten. Ons is dat ook overkomen. Plotseling behoor je bij de grote mensen en de grote wereld. Hier gelden regels van geld en macht. De complimenten worden vervangen door geld. Dat is onze beloning voor het harde werken. Echter, het geld is een middel om te kunnen leven, niet om te groeien als mens!

Er zijn helaas maar weinig werkgevers die begrijpen dat complimenten en waardering geven, de werknemers ruimte geven om te groeien, de sleutel tot duurzaam succes is! Dat geld ook voor ons als mens tot mens.

Voor velen is het wat onwennig, maar nooit te laat om er (weer) mee te beginnen. Zeg bijvoorbeeld eens: Wat zie je er piekfijn uit vandaag! Of: Ik vind het fijn dat je dat gedaan hebt! Of: Ik ben blij met je! Of: Prachtig, dat vind ik nou eens leuk! Of gewoon: Dank je wel! Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Houdt het simpel. Maar meen wel wat u zegt!

In het begin voelt het een beetje raar aan, maar als u het lachende gezicht of de twinkeling in de ogen van de ander ziet, weet u dat u iets goed gedaan heeft. U heeft een bijdrage geleverd aan de groei van de ander! U heeft de ander gewaardeerd. U kunt de ander geen groter plezier doen!

Doordat u de ander complimenten geeft en waardeert, is de ander bereid om meer te doen. Hij of zij wil meer complimenten ontvangen omdat het hem of haar een heel goed gevoel oplevert. Hij of zij wordt beloond voor goed gedrag. Voor u het weet neemt de ander dit gedrag over en geeft aan u complimenten. En dat smaakt naar meer!

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper