Hoeveel beren ziet u op uw weg?

Beren op uw wegEr zijn mensen die heel veel zaken uitstellen. Ze beginnen hun beredenering vaak met: ja, maar……. Ze zijn steeds redenen aan het bedenken waarom iets niet kan, of zij niet kunnen, niet hoeven, niet willen. Er zijn altijd beren op de weg!

Als u zich hierin herkent vraagt u zich dan eens af: wat de reden is dat u steeds beren op de weg ziet? Is het omdat u vindt dat u het niet hoeft te doen? Heeft u er geen zin in? Vindt u het te moeilijk? Vindt u het wel makkelijk zo? Weet u niet hoe het moet? Kost het u teveel moeite? Voelt u zich  gedwongen?

Heeft iemand al eens tegen u gezegd dat u steeds beren op de weg ziet? Zo ja, herkent u dat en vindt u dat ook, of valt het wel mee? Weet u, beren op de weg zien, weerhoudt u van actie te ondernemen. Iets te doen. Iets bewerkstelligen. In plaats van actie nemen berust u erin dat er niets gebeurt. Of hoopt u stiekem dat iemand anders het dan wel voor u oplost?

Veelal is de oorzaak van beren op de weg zien, angst. Bang dat u een verkeerde beslissing neemt. Bang dat u het niet goed doet. Bang dat anderen niet tevreden zullen zijn. Bang, bang voor alles en nog wat. U zegt steeds onbewust of bewust dingen tegen uzelf, u overtuigt uzelf steeds, waardoor uw angst om iets te doen alleen maar groter wordt. En hoe vaker u beslissingen uitstelt hoe groter uw beren worden.

Als u van deze angst af wilt komen is er een trucje om toe te passen om wel tot actie over te gaan. Bij elke beer die u tegenkomt vraagt u zich af: Wat is het ergste wat me kan overkomen? U zult merken dat het antwoord hierop vaak: Niets, is. En in een aantal gevallen iets wat u best wel verdragen kunt. Als u merkt dat er eigenlijk niets ergs is wat u zou kunnen overkomen of tegenhouden, vraagt u zich af: Als ik het wel doe, wat levert het mij dan op?

U zult zien dat wel actie ondernemen u meer oplevert dan steeds aan de zijlijn staan. U doet leuke ervaringen op, u bent onder de mensen, u heeft het toch maar geflikt. U kunt trots zijn op uzelf! Stel dat het wat minder goed uitpakt. Wat dan? Gaat u dan zeggen: zie je wel, ik wist dat het niet kon? Dat het niet goed was? Ik zou zeggen schiet die beer neer!

Als het minder goed gegaan is, zet dan alles op een rijtje, denk erover wat niet goed gegaan is. Ga hiervoor een oplossing bedenken om het een volgende keer anders, beter te doen. Probeer dit uit, net zolang tot u tevreden bent!

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper