Waar krijgt u energie van?

energiebalansEnergie is brandstof en ons lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. We nemen brandstof tot ons in de vorm van eten en drinken, rusten, bewegen en via emotie. Vitaliteit, gevoelens en gedachten kunnen ook gezien worden als een vorm van energie. Als u gezond eet, op tijd rust en voldoende beweegt zorgt u er mechanisch voor dat uw lichaam prima functioneert en de dingen kan doen die het moet doen. Hiermee kunt u alles prima in balans houden en heel oud worden. Maar er is ook nog een andere vorm van energie. De energie die we met onze emotie en gedachten regelen.

Irrationele gedachten leiden tot negatieve emoties die verhinderen ons doel te bereiken en kosten energie. Rationele gedachten leiden tot positieve emoties die ons helpen ons doel te bereiken en leveren energie op. U heeft allemaal wel eens meegemaakt dat u ruzie met iemand had, sommigen hebben zelfs langdurige ruzie. Als de ruzie is bijgelegd en u gaat weer over tot de orde van de dag, merkt u dat als u de zaak overdenkt, u plotseling erg moe bent. Het heeft u letterlijk veel energie gekost en als u op dat moment geen overschot heeft, wordt u erg moe. Uw lichaam geeft dan aan dat het tijd is om bij te tanken.

Maar ook een blijde gebeurtenis kan u energie kosten. U heeft bijvoorbeeld maanden uitgekeken naar dat éne moment waarop u kunt schitteren. U heeft hiervoor heel veel gedaan en gelaten. Eindelijk is het moment daar en u geniet met volle teugen. U heeft het gevoel onoverwinnelijk te zijn. De wereld lacht u toe. Later, als u thuis bent en nog even na geniet, merkt u ineens dat u behoorlijk moe bent. De weg er naar toe heeft u heel veel energie opgeleverd maar ook veel energie gekost. Ook dan is het tijd om een pauze in te lassen en bij te tanken van alle inspanningen.

Over het algemeen leveren leuke dingen doen ons energie op als ze niet te inspannend zijn. Ook als ze onderdeel zijn van een project leveren ze energie op. Dus is het zaak om zoveel mogelijk dingen te doen die u energie opleveren. Simpel toch? Wat is de reden dat mensen zo weinig leuke dingen doen? Dit ligt mede aan hun overtuigingen en opvoeding. Misschien denkt u dat u niet alleen maar leuke dingen kunt doen, dat er ook nog andere zaken te doen zijn die niet altijd even leuk zijn. Klopt, maar als u dingen moet doen waar u niet onderuit kunt, kunt u er wel voor kiezen deze dingen op een zo leuk mogelijke manier te doen. Doe de zaken eens anders dan u altijd gewend bent te doen. Dit geeft soms verrassende, positieve effecten!  

En voor de rest: probeer zo rationeel mogelijk te werk te gaan. Kies er bewust voor om zo veel mogelijk leuke dingen te doen op een dag!. Als u een hekel aan een bepaald kwarweitje heeft, ga dingen bedenken die de klus leuk maken! Zet er muziek bij op, zing zelf tijdens de klus, draag uw lievelingsgedicht op, vraag iemand u te helpen of besteedt het uit. En mocht u het echt niet leuk vinden en kunt u het niet uit besteden: doe het dan meteen of aan het begin van de dag zodat u er vanaf bent. Zo voorkomt u dat die ene klus u de hele dag in gedachten bezighoudt. Dit kost energie die u beter kunt inzetten.

Maak een lijst van de dingen die u leuk vindt en neem u voor om iedere dag minsten drie dingen van deze lijst te doen. Houdt u bezig met positieve zaken en uw humeur verandert zienderogen. Laat negatief nieuws uit de media links liggen. Ontkomt u er niet aan neem het voor kennisgeving aan en ga verder met leuke dingen doen. U moet niet naar het nieuws kijken. U moet niet de krant lezen. U moet niet naar de radio luisteren. U moet niet met een vervelend mens omgaan. U moet niet doen wat anderen u zeggen te doen. U kiest hiervoor! U kunt er ook voor kiezen om dit alles te negeren en zelf te bepalen wat u energie oplevert. Zo kunt u een overschot op uw energiebalans opbouwen voor die momenten dat u deze echt nodig heeft!

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper