Wat als u niet luistert?

niet luisterenGoed luisteren is voor veel mensen lastig. Luisteren naar anderen is niet altijd even makkelijk maar wel te leren. Als u niet luistert, wekt dit irritatie op bij anderen, dingen gaan mis, worden verkeerd uitgevoerd en er worden verhalen de wereld in geholpen die nergens op slaan en anderen zelfs schade toebrengen. Als men dan uiteindelijk kan achterhalen dat u diegene bent die deze ellende heeft veroorzaakt, dan heeft u flink wat uit te leggen en een sorry is dan niet meer genoeg.

Wat maakt dat u slecht luistert? En wat kunt u hieraan doen? U luistert slecht omdat u bijvoorbeeld helemaal niet geïnteresseerd bent in de ander. U vindt uzelf veel belangrijker en alles draait om u. U vertelt aan de ander alles over u, over wat u heeft meegemaakt, welk voordeeltje u eruit heeft weten te slepen, wat u gaat doen, welke mensen u heeft ontmoet, welke film u gezien heeft, waar u gegeten heeft, enzovoort, enzovoort.

U vraagt vooraf niet eens aan de ander of deze dat allemaal wel wil horen. U steekt gewoon van wal en u heeft altijd gelijk, weet het altijd beter of u heeft dat van de ander ook altijd meegemaakt. Zodra de ander u wat probeert te zeggen neemt u direct het gesprek over en alles gaat weer over u. De ander zucht eens diep en denkt: daar gaan we weer... Dan heeft u geluk. Weer een ander probeert het gesprek zo snel mogelijk te beëindigen en wil zo snel mogelijk bij u vandaan. Weer een ander zegt u geen tijd te hebben en laat u staan, midden in uw verhaal. Soms wordt u letterlijk met de feiten op uw neus gedrukt, maar u doet er niets mee.

Iedereen kent wel zo’n persoon of heeft zo’n iemand gekend in zijn kennissenkring. Mensen waar je met een grote boog omheen wilt lopen omdat ze toch niet luisteren. Maar vergis u niet, de meesten van ons hebben het zelf ook een periode gedaan. En negenennegentig procent van de mensen groeit hierover heen. Het is namelijk pubergedrag. Pubers zijn erg op hun eigen persoon gericht en zijn hun weg in het leven aan het vinden. Dit gedrag hoort erbij en is van voorbijgaande aard.

Een probleem wordt het als u de puberleeftijd voorbij bent en u gedraagt zich nog steeds zo. Dan wordt uw gezelschap door anderen niet meer op prijs gesteld en laat men u links liggen. U wordt niet meer uitgenodigd en gaat men gesprekken met u zoveel mogelijk uit de weg. U wordt een eenling. En dan komt er een dag waarop u tegen niemand meer uw verhaal kunt doen. U komt na het werk in een leeg huis en het meubilair wordt uw gezelschap. Geen prettig vooruitzicht.

We hebben allemaal narcistische trekjes en zolang deze in verhouding staan is er niets aan de hand. Maar ontloopt men u wordt het tijd om volwassen te worden. Op een bepaalde leeftijd bent u niet meer die puber die om aandacht mag schreeuwen, die met zichzelf in de knoop mag zitten en zijn nieuwe weg nog niet weet te vinden. U bent een volwassen persoon en er wordt ook van u verwacht dat u zich ook als zodanig gedraagt. Eens nemen we zelf de beslissing dat het beter is om de stap naar volwassenheid te zetten.

Dat volwassen zijn meer voordelen oplevert en een nieuwe fase in ons leven is aangebroken. Dat hierbij andere regels, normen en waarden gelden. Langzamerhand met vallen en opstaan leren we dit. En hierin worden we met liefde door onze omgeving ondersteund en gestimuleerd. Maar dan moet u eerst leren luisteren…

Bekijk ook onze nieuwe videoserie voor een gelukkig huwelijk of relatie.  Deel 1

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van de #bestseller: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515