Wordt het sporten of is bewegen voldoende?

sporten is gezondWe willen allemaal gezonde werknemers in dienst en de regering en zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat mensen gezond zijn. Gezonde mensen dragen bij aan positieve bedrijfsresultaten, houden de economie draaiende en sport is gezond! Uit alle hoeken en gaten wordt ons op het hart gedrukt dat sporten vooral goed voor je is. Dat u hierbij flinke risico’s kan lopen, met soms ernstige en langdurige blessures, weet men wel, maar men wuift deze gevolgen liever weg.

Maar hoe zit het met die mensen die sport niet leuk vinden? Niet iedereen is gek op sporten. Niet iedereen wil zich in het zweet werken en grenzen verleggen. Niet iedereen wil een marathon lopen of een beker winnen. Als een medewerker zegt dat hij niet van sporten houdt, is het commentaar vaak niet erg positief. Hij zou vaker en langer ziek zijn. Hij/zij neemt zijn/haar verantwoordelijkheid niet. Nee, sporten is gezond en het is de bedoeling dat iedereen dit doet, anders bent u niet goed bezig.

Maar u hoeft helemaal niet te sporten om gezond te zijn! Belangrijk is dat u voldoende beweegt. Dat u iedere dag zittend werk afwisselt met voldoende beweging. En wat is voldoende beweging? U beweegt voldoende als u lichamelijk fit bent. Als u uw lichaam soepel en flexibel kunt gebruiken. Dat u snel herstelt na lichamelijke inspanning en ziekte. Deze mate van fitheid is voor iedereen verschillend.

Deze fitheid kunt u ook bereiken door tuinieren, wandelen, fietsen en zwemmen bijvoorbeeld. En iemand die staand werk heeft of heel de dag loopt of fietst, heeft ’s avonds vooral behoefte aan rust. Wilt u graag sporten, vooral doen! Maar doe het met mate en doe het vooral omdat u het leuk vindt. Vindt u sporten niet leuk, maar bewegen wel? Vooral doen! Niets moet, het mag!